Baitullah : Rindu yang tak pernah padam

Baitullah : Rindu yang tak pernah padam
Baitullah : Rindu yang tak akan padam hingga ke akhirku...

Sunday, October 20, 2013

HATI YANG SUKA KEPADA IBADAT TAPI CENDERUNG KEPADA MAKSIATBilamana dia melakukan maksiat hatinya merasa menyesal, lalu dia memperbaiki diri dengan melakukan ibadat tapi berterusan melakukan maksiat kepada Allah. Bila orang bertanya, " bagaimana keadaan saya..?? " saya menjawab " saya ini ingin melakukan ketaatan tapi tak mampu meninggalkan maksiat"..maka janji Allah "terus-terusan beribadat kepada Allah dan memperbanyakkan ibadat kepada Allah kerana dengan memperbanyakkan ibadat akan dapat mengurangkan maksiat"

Berlaku pada zaman Nabi Muhammad s.a.w dahulu...seorang sahabat telah melakukan kesalahan, ketika dia berjalan dia terjumpa dengan seorang wanita, lalu dia tersentuh kulit wanita tersebut dan dia merasa menyesal..kemudian ketika berjumpa dengan Rasulullah s.a.w..dia merasa malu, rasa menyesal, rasa amat bersalah kerana terlalu mengikut nafsu..akhirnya dia mengambil keputusan untuk berjumpa dengan Rasulullah s.a.w agar Rasulullah dapat memperbaiki dirinya..maka dia pon berkata kepada Rasulullah s.a.w " Ya Rasulullah...saya ada membuat kesalahan"..oleh kerana sahabat tersebut bertanya di hadapan khalayak ramai..Rasulullah berpaling darinya kerana tidak mahu mengaibkannya..selepas waktu solat..sahabat berjumpa dengan Rasulullah s.a.w dan berkata kepada baginda " Ya Rasulullah..saya ada membuat kesalahan"..Rasulullah bertanya kembali kepadanya.."Adakah tadi kamu bersolat jemaah bersamaku..??"..jawab sahabat itu.." Ya Rasulullah"..maka Rasulullah pon berkata " maka sesungguhnya kebaikan-kebaikan yang kamu lakukan dapat menghapuskan segala kejahatan.."

Hati yang sakit ialah hati yang suka berbuat ketaatan tetapi cenderung melakukan maksiat, dan bilamana dia berbuat maksiat hatinya juga cenderung kepada ketaatan. Maka orang yang melakukan maksiat hendaklah bertaubat kepada Allah s.w.t..

Kita semua adalah ahli maksiat kerana banyak kali lalai kepada Allah s.w.t..kena bertaubat kepada Allah..kena banyak beristighfar kepada Allah s.w.t..dan hati yang sakit boleh diubati dengan membuat kebaikan yang bersungguh-sungguh...

wallahualam..

~~petikan dari Ceramah Ustaz Mustaffa Kamal 12 Okt 2013~

1 comment:

Assalamualaikum pengunjung. Terima kasih atas semua komen-komen anda. Komenlah apa sahaja asalkan tidak tercatat dosa di dalam buku amalan anda(mencarut berdosa tau !).Terima kasih komen yg membina. Terima kasih juga komen yg menjatuhkan. Orang-orang hebat menjadi hebat setelah banyak kali bangun dari banyak kali kejatuhan. Akhirnya ia bangun dan tak jatuh-jatuh lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

terima kasih dariku...

Tajuk-tajuk saya

Menyentuh Hati-Peristiwa Almarhum Ustaz Fadhil Noor

Syuhada Chechen. Mereka telah memilih Syahid.