Baitullah : Rindu yang tak pernah padam

Baitullah : Rindu yang tak pernah padam
Baitullah : Rindu yang tak akan padam hingga ke akhirku...

Tuesday, July 22, 2014

Mengintai Lailatul Qadar

"Sesungguhnya kami telah menurunkannya (alQuran) pada Lailatul Qadr. Tahukah kamu apakah Lailatul qadr ? Lailatul Qadar lebih baik dari seribu bulan" Al Qadr : 1-3.
"Bahawa Rasulullah saw apabila telah masuk sepuluh terakhir dari bulan Ramadhan, diramaikannya waktu malam, dibangunkannya keluarganya dan diikat erat kain sarungnya." HR Bukhari & Muslim.

"Barangsiapa mencarinya, hendaklah dicarinya pada malam kedua puluh tujuh"

" Carilah di sepuluh hari terakhir, jika tidak mampu maka jangan sampai terluput tujuh hari sisanya " HR Bukhari & Muslim

" Aku melihat mimpi kalian telah terjadi, maka barangsiapa ingin mencarinya, carilah pada tujuh hari yang terakhir " 

Dari Abu Hurairah r.a "Barangsiapa yang beribadah pada malam al Qadr kerana iman dan mengharapkan keredhaan Allah, diampunkan dosa-dosanya yang terdahulu." HR Bukhari & Muslim


Nabi saw bersabda, " Apabila datang Lailatul Qadr, Malaikat Jibril bersama malaikat lainnya turun ke bumi mendoakan kepada setiap hamba yang berzikir dan berdoa kepada Allah, Allah menyatakan kepada para malaikat bahawa Allah akan memenuhi doanya. Allah berfirman "Pulanglah kamu sekelian, Aku telah mengampuni  dosa kalian dan Aku telah menggantikan kejelekan dengan kebaikan". Maka mereka pulang dan telah mendapatkan ampunanNya "
HR Al Baihaqi dari Anas Bin Malik.

Muslim , Abu Daud dan Al Tirmidzi meriwayatkan melalui sahabat nabi Ubay bin Kaab. "Tanda kehadiran Lailatul Qadr adalah matahari pada pagi harinya (terlihat) putih tanpa sinar"
"Tandanya adalah langit bersih, terang bagaikan bulan sedang purnama, tenang, tidak dingin, tidak pula panas " HR Ahmad bin Hambal.
"Aku keluar untuk mengkhabarkan kepada kalian tentang malam Lailatul Qadr, tetapi fulan dan fulan telah berdebat diangkat, tidak dapat lagi diketahui bila Lailatul Qadr terjadi. semoga ini lebih baik bagi kalian, maka carilah pada malam 29, 27, 25 " HR Bukhari.

Diriwayatkan dari Aisyah r.a oleh Ahmad, ibnu Majah dan juga Termidzi, katanya
"Saya bertanya, " ya Rasulullah, bagaimana pendapat anda seandainya saya tahu malam jatuhnya Lailatul Qadr itu ? Apakah yang harus say ucapkan ketika itu ? Maka ujar Nabi saw, ucapkanlah


3 comments:

 1. Asalamu alaikum,

  do you have that in english and what are your thoughts on Salatul Awwabeen - Prayer of the oft-Repentant, come over and let me know.

  Take Care

  ReplyDelete
  Replies
  1. : “Every son of Adam sins, and the best of those who sin are those who repent.” Narrated by al-Tirmidhi, ...

   Delete
 2. Prayer of Tahajjud - Night prayer

  ReplyDelete

Assalamualaikum pengunjung. Terima kasih atas semua komen-komen anda. Komenlah apa sahaja asalkan tidak tercatat dosa di dalam buku amalan anda(mencarut berdosa tau !).Terima kasih komen yg membina. Terima kasih juga komen yg menjatuhkan. Orang-orang hebat menjadi hebat setelah banyak kali bangun dari banyak kali kejatuhan. Akhirnya ia bangun dan tak jatuh-jatuh lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

terima kasih dariku...

Tajuk-tajuk saya

Menyentuh Hati-Peristiwa Almarhum Ustaz Fadhil Noor

Syuhada Chechen. Mereka telah memilih Syahid.