Baitullah : Rindu yang tak pernah padam

Baitullah : Rindu yang tak pernah padam
Baitullah : Rindu yang tak akan padam hingga ke akhirku...

Sunday, September 23, 2012

Kita Kasihkan Rasulullah Tetapi Rasulullah Lebih Kasihkan Kita Ummatnya.
Pada suatu ketika, Rasulullah mengimami solat seperti biasa. Di belakang Baginda, para sahabat yang setia dan amat mengasihi Baginda. Tetapi solat Baginda kali ini agak aneh daripada biasa sehingga para sahabat yang menjadi makmum menjadi kehairanan.

Pada setiap kali Rasulullah bergerak ke setiap rukun solat, para sahabat terdengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi Baginda berlaga antara satu dengan yang lain. Apa Baginda dalam kesakitan pada sendi-sendi dan tulang-tulang Baginda ? Para sahabat tertanya-tanya di dalam diri masing-masing.

Seperti biasa, Sayyidina Umar lah yang menjadi orang yang paling tidak keruan dikalangan para makmum. Seusai solat, Sayyidina Umar segera bertanya kerana keperihatinannya yang tiada berbelah-bahagi terhadap susuk tubuh mulia itu.

"Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?"
" Tidak ya Umar. Alhamdulillah aku sihat dan segar. Tutur Rasulullah penuh kasih sayang.
" Ya Rasulullah...mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan antara satu dengan yang lain di tubuh tuan ? Kami yakin tuan mungkin sedang sakit." desak Umar dengan cemas dan bersungguh-sungguh.

Tanpa jawapan seterusnya, Rasululullah terus mengangkat jubahnya. Terkejutlah sekelian para sahabat. Sekelian yang ada menjadi terharu.
Perut Baginda yang kempis, diikat dengan kain berisi kerikil-kerikil kecil buat menahan lapar. Batu-batu kerikil itulah yang berbunyi setiap kali Rasulullah membuat pergerakan.

"Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?". Umar bertanya penuh pilu. Lalu baginda menjawab dengan lembut, "Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?"

"Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak."


Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala aalihi wa sohbihi wasallam.

2 comments:

  1. Asalamu alaikum.

    JazakAllah khair for your time.

    Take Care.

    p.s Have you heard of Hajj Qiraan.

    ReplyDelete

Assalamualaikum pengunjung. Terima kasih atas semua komen-komen anda. Komenlah apa sahaja asalkan tidak tercatat dosa di dalam buku amalan anda(mencarut berdosa tau !).Terima kasih komen yg membina. Terima kasih juga komen yg menjatuhkan. Orang-orang hebat menjadi hebat setelah banyak kali bangun dari banyak kali kejatuhan. Akhirnya ia bangun dan tak jatuh-jatuh lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

terima kasih dariku...

Tajuk-tajuk saya

Menyentuh Hati-Peristiwa Almarhum Ustaz Fadhil Noor

Syuhada Chechen. Mereka telah memilih Syahid.