Baitullah : Rindu yang tak pernah padam

Baitullah : Rindu yang tak pernah padam
Baitullah : Rindu yang tak akan padam hingga ke akhirku...

Thursday, April 30, 2015

isu tak boleh bertanya

Assalamualaikum kepada saudara2ku di maya ini. Dari semalam terbaca post ini. Mmg ada sesuatu yang ingin disuarakan. Ini juga adalah suara 'layman'/mad'u yang perlukan tunjuk ajar para ilmuwan agama seperti org yang bertanya "sohih ke tidak hadith ' tersebut. Kami sekapal.

Pada hemat sy, jawapan sheikh itu tidak berhikmah sama sekali. ianya membunuh budaya berilmu yang dituntut " Bertanyalah kepada ahli zikir (org berilmu) andai kamu tidak tahu.(AnNahl:43).

Inilah bencana yang menimpa ummat melayu sejak berdekad dan mungkin berabad lamanya apabila setiap sesuatu yang dibawa para sheikh/ustaz tak perlu ditakwil sama sekali. Sahih atau tidak....itu kerja para ilmuan, kita sebagai mad'u atau 'layman' telan sahaja bulat2. Akibatnya..beratus-ratus hadith palsu yang menjadi amalan tok nenek kita hatta diperturunkan kepada kita berlegar2 menjadi budaya yang tiada sandaran sama sekali.

Para da'ie perlu maklum, biah hari ini telah jauh bebrbeza dgn biah berdekad lalu. Ini zaman TMK la sheikh ! Ilmu tanpa sempadan. Audience hari ini adalah audience yang memperolehi maklumat sepantas kilat dengan bantuan shiekh gugel. Yaaaa.. sheikh gugel..apabila para da'ie memperlekehkan cara audience hari ini mendapatkan ilmu. Haha..berguru dengan sheikh gugel ya ?

Itulah hakikatnya, rahmat daripada sekelumit kebijaksanaan yg Allah anugerahkan kepada manusia. Dengan pak lebai ini lah, audience/mad'u hari ini dapat
1. Merujuk fatwa2 terkini, dari mana2 negara sekali pun melalui laman2 rasmi majlis fatwa. Maka berkuranglah masyarakat mencari mufti2 utk bertanya fatwa secara peribadi.
2. Membandingkan pendapat2 mazhab melalui tulisan2 para ulama yang diyakini atau kajian2 para ilmuan yang dikongsikan untuk manfaat ummah.
3. Akibatnya, masyarakat hari ini 'celik perbezaan mazhab" bukan lagi jumud dan taksuf dgn satu mazhab saja.
4. Ya sheikh...para daie/asatizah/ mufti2 juga menyalurkan dakwah dan ilmu mereka melalui maya...fb, blog,web dll. Kami masyarakat digital dapat byk manfaat mencari ilmu dengan cara begini. Salahkah ?
5. Dengan ilmu2 yang tersebar secara pantas dan meluas, maka kami mad'u mula memahami ilmu hadith secara peripheral (tidak mendalam...tp secara asas) bahawa setiap dalil hadith yang disandar/ dipegang perlu hasan dan sohih/mutawatir. Kalu dulu, kalau tak belajar ilmu hadith secara formal, mmg masyarakat buta kayu ttg hadith. Asal hadith...ok jalan.
6. kalau dulu, masyarakat mungkin hanya mendengar ttg Kitab sohih bukhari/muslim, Kitab AlUmm, hadit 40 AnNawawi, kitab2 mengenali hadith2 palsu dan sebagainya. Manakala yang melihat dan mengkajinya pada ketika hanya para ustaz sahaja. Tetapi hari ini, keadaan jauh berbeza. Dunia maklumat hari ini memungkinkan segala2nya bagi masyarakat biasa macam kami ini.

So sheikh. JANGAN RASA TERCABAR !! Bagi seorang guru sebenarnya "no question is a stupid question". Berilah penerangan yang sebenarnya kepada kami dalam suasana adab majlis ilmu. Apabila seorang lelaki mengajukan cadangan kepada Rasulullah saw " Izinkan aku berzina ya Rasulullah ". Maka para sahabat yang ramai ketika itu menjadi marah dan ingin memukulnya. Namun Rasulullah saw mengajarkan pemuda itu dengan penuh hikmah melalui perumpamaan yang berzina itu adalah ibu atau saudara perempuan lelaki itu. Sudah pasti lelaki itu tidak mahu. Sabar sheikh. Jangan hemtam kami balik. Ajarkan kami ilmu yang sohih, penuh toleransi dan kasih sayang.

Memang mad'u hari ini inginkan KESOHIHAN.Sekarang masa untuk berubah. Biarlah masyarakat hari ini dititiskan dengan ilmu2 yang bersumberkan Rasulullah saw kerana semua yang dicipta2kan dlm amal ibadah adalah dholalah. Dholalalh itu...nerakalah jawabnya. Auzubillahiminzallik. Jangan herdik/sindir kami yang ingin meminta kesohihan. Cukup2lah amalan tahlil, yaasiin jumaat, puasa rejab, ibadah rejab yg spesifik dll yang sukar dikikis dalam masyarakat kita kerana para da'ie sendiri tidak mahu menegaskan tentang sohih/tidak sesuatu amalan.

Kami tahu,sebenarnya tidak ramai da'ie seperti itu, hari ini para ilmuan lebih bijak, lebih berhikmah punya pelbagai kemahiran berdepan dengan audience yang makin kritis dan kritikal juga lebih berlapang dada dengan perbezaan2 pendapat.

Tak dinafikan hadir dalam majlis ilmu, lebih barakah, mendapat naungan dan doa2 para malaikat. Berada di taman-taman syurga mendapat pahala yang besar apatah lagi berguru secara talaqqi...mmg jauh bezanya bertalaqqi dgn lebai gugel, duduk bawah econ atau kipas angin.. hihi.

Kepada yang terus mencari maklumat2 secara maya, pastikan siapa penulisnya, sumber rasmi atau tidak, latarbelakang pendidikan, peribadi dan sumber rujukan yang digunakan. jangan hentam saja labuuuu.

1 comment:

  1. Asalamu alaikum, nice blog! i hope you are well, thank you for sharing the above, interesting...I have done a little write up on faith, I would really appreciate your time if youc ould pop over and leave some comments about what you think and your thoughts, thank you so much!

    Take Care

    ReplyDelete

Assalamualaikum pengunjung. Terima kasih atas semua komen-komen anda. Komenlah apa sahaja asalkan tidak tercatat dosa di dalam buku amalan anda(mencarut berdosa tau !).Terima kasih komen yg membina. Terima kasih juga komen yg menjatuhkan. Orang-orang hebat menjadi hebat setelah banyak kali bangun dari banyak kali kejatuhan. Akhirnya ia bangun dan tak jatuh-jatuh lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

terima kasih dariku...

Tajuk-tajuk saya

Menyentuh Hati-Peristiwa Almarhum Ustaz Fadhil Noor

Syuhada Chechen. Mereka telah memilih Syahid.