Baitullah : Rindu yang tak pernah padam

Baitullah : Rindu yang tak pernah padam
Baitullah : Rindu yang tak akan padam hingga ke akhirku...

Friday, August 20, 2010

Larangan "COUPLING" Patut Disokong Di Semua IPG

Assalamualaikum wbt. Ku kira berita-berita yang ku perolehi dari Malaysiakini merupakan berita baik dan sepatutnya dilaksanakan di  semua IPG di Malaysia. Malangnya pihak atasan di Putrajaya nampaknya tidak memberikan 'blessing' 100% terhadap peraturan yang mula dikuatkuasa di IPG Tengku Ampuan Afzan. Secara peribadi, aku angkat sepuluh ibujari sekiranya ada sebagai tanda sokongan larangan berkenderaan secara berdua-duaan bagi pelatih2 IPG yang berlainan jantina.

Tahniah buat Pengarahnya Datuk Mazlan yang berani menguatkuasa larangan tersebut walaupun beliau pasti akan menerima bantahan-bantahan dari mereka jahil tentang Islam (Baca Berita 2) Ingatlah pesan Junjungan kita Nabi Muhammad saw " Apabila kamu melihat kemungkaran, cegahlah dengan tanganmu, kalau tidak mampu cegahlah dengan lidahmu, dan kalau kamu tidak mampu, cegahlah dengan hati kamu.  Itulah selemah-lemahnya iman". 

Sebagai seorang Pengarah yang mempunyai authoriti terbesar di IPG, sudah tentu beliau dapat membuat tindakan-tindakan melalui kuasa (tangan yang dimaksudkan) yang ada pada beliau maka sepatutnya tindakan beliau tersebut wajar mendapat sokongan semua pihak memandangkan gejala sosial  di semua IPTA/IPTS kini semakin membimbangkan.

Di tempat ku sendiri IPG KBM, 'coupling' begitu ketara sekali dan nampaknya bilangan mereka makin bertambah. Aku sendiri malu melihat telatah-telatah sumbang mereka ini. Tidak wajar bakal-bakal guru bertingkahlaku demikian kerana mereka adalah bakal contoh dan idola kepada pelajar2 mereka nanti. Andai guru sendiri ber'coupling', anak murid pula bagaimana? Aku benar-benar berharap dan berdoa  semua IPG2 lain akan mengikuti jejak langkah IPG Tengku Ampuan Afzan selepas ini terutamanya di tempat aku bertugas sekarang. ameen.


Berita 1 - Malaysiakini 17 Ogos 2010
Menaiki kenderaan secara "berdua-duaan" di antara pelatih yang berlainan jantina adalah satu kesalahan jika dilakukan di Institut Pendidikan Guru (IPG) Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis, Pahang.


Menurut memo yang diedarkan oleh institut perguruan itu, larangan berkenaan dikuatkuasa sejak 10 Ogos lalu dengan tujuan bagi mengekang kegiatan maksiat.

Pengarahnya, Datuk Mazlan Mohamad ketika dihubungi mengesahkan bahawa larangan itu dikeluarkannya mengikut bahagian II dalam Tatatertib Am, Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976 (Akta 174).

Perbuatan berdua-duaan itu sebagai "kelakuan yang boleh ditafsir sebagai boleh merosakkan atau mendatangkan mudarat kepada nama baik institusi sama ada di dalam atau di luar kampus," menurut salinan memo yang diperolehi Malaysiakini.
Buang bayi

"Pihak keselamatan tidak akan membenarkan kenderaan yang terlibat keluar dari pintu masuk ke IPG jika melakukan kesalahan yang dinyatakan," memo itu dipetik.

"Sebab apa, kita buat begitu sebab hendak cegah. Itu lebih baik sebelum berlaku kejadian seperti buang bayi," kata Mazlan ketika ditanya sebab penguatkuasaan seperti itu.IPG Tengku Ampuan Afzan

Beliau memberi contoh perbuatan berdua-duaan yang ingin ditegahnya itu seperti "berpegang-pegangan di dalam kereta." 

Beliau juga menafikan tanggapan bahawa penguatkuasaan itu dibuat dengan melampau, memandangkan tidak ada bantahan daripada para pelajar.

Katanya lagi, peraturan itu hanya dikuatkuasakan di kawasan kampus dan ditujukan kepada para pelajar yang secara terang-terangan dan berulang-kali menaiki kenderaan secara berdua-duaan untuk keluar daripada kampus tersebut.

"Saya jelaskan kepada pelajar, bukan tidak boleh langsung naik motorsikal bersama. Kalau ada urusan tak apalah.

"Cuma kita tidak mahu para pelajar ini sering keluar malam, tambahan pula dengan orang luar."
Berdua-duaan
"Kalau untuk makan saja tidak ada masalah. Tapi kalau sudah habis makan tapi masih berdua-duaan dalam kereta, itu sudah tidak patut," katanya.

Mazlan bagaimanapun menegaskan, tidak ada bentuk hukuman ditetapkan untuk kesalahan seperti itu.
Jelasnya, langkah yang akan diambil adalah menasihati pelajar dan staf terbabit apabila timbul banyak aduan berhubung tingkah laku mereka.

Tambahnya, beliau tidak tahu sama ada institut pengajian tinggi lain turut mengambil langkah sama seperti kampus tersebut.

Katanya lagi, warga kampus itu yang sebahagian besarnya terdiri daripada kira-kira 1,400 orang pelajar perlu menyedari keadaan sosial setempat di Kuala Lipis yang menurutnya sukar menerima perbuatan seperti itu.

Jelasnya, tahap toleransi masyarakat luar bandar itu adalah berbeza daripada masyarakat seperti Kuala Lumpur.

Berita 2-Malaysiakini 20 Ogos

Timbalan Menteri Pelajaran Wee Ka Siong menafikan terdapat memo arahan dikeluarkan kepada institut perguruan yang melarang pelatihnya yang berlainan jantina daripada berkenderaan berdua-duaan.wee ka siong interview 220310 04"Saya sudah semak dengan pengarah yang bertanggjawab dalam jabatan latihan guru, beliau beritahu tiada dasar seperti itu dibuat di Putrajaya.

"Ini bukan dasar kementerian, dan saya minta pengarah berkenaan ambil tindakan. Kami tidak pernah keluarkan arahan sebegini." katanya Wee (
kiri).

Pada 17 Ogos, 
Malaysiakinimelaporkan "berdua-duaan" di antara pelatih yang berlainan jantina menjadi kesalahan di Institut Pendidikan Guru (IPG) Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis, Pahang.

Menurut memo yang diedarkan oleh institut perguruan itu, larangan berkenaan dikuatkuasa sejak 10 Ogos lalu dengan tujuan bagi mengekang kegiatan maksiat.

Perbuatan berdua-duaan itu sebagai "kelakuan yang boleh ditafsir sebagai boleh merosakkan atau mendatangkan mudarat kepada nama baik institusi sama ada di dalam atau di luar kampus," menurut salinan memo itu.

Ketiika dihubungi 
Malaysiakini semalam, Wee bagaimanapun enggan menghuraikan bentuk 'tindakan' yang akan diambil kerana ia terpulanglah kepada pengarah.Apabila ditanya berhubung kenyataan pengarah institut itu Mazlan Mohamad yang mahu "mencegah masalah sosial seperti perbuatan buang bayi", Wee berkata mengedarkan memorarandum itu bukanlah caranya.

"Maksiat boleh dihindarkan dengan cara lain. Jika dua orang bersama dalam kereka, kamu tak boleh serta-merta syak mereka buat perkara sebegitu. Kamu tidak boleh buat kesimpulan awal. 

"Bayangkan, kalau seorang anak gadis makan tengah hari dengan seorang budak lelaki, adakah mereka buat maksiat?

"Jika kamu betul-betul sasarkan pada pelaku maksiat, mesti beri amaran keras pada mereka yang rosakkan imej sebuah institusi," katanya.

Bercakap kepada 
Malaysiakini Selasa lepas, Mazlan menjelaskan pihak keselamatan institut itu tidak membenarkan kenderaan yang bersalah keluar dari IPG itu sebagai satu langkah pencegahan gejala negatif, seperti pembuangan bayi.

2 comments:

 1. Ha'ah.. x patut bakal guru couple2 ni.
  Sapa2 yang bergelar Muslim mmg x patut couple b4 nikah.
  Mata ana pun x gemar memandang sebenarnya.
  Kalau di tempat ana, naik motosikal plak tuu..
  Bila ditegur dgn kiasan (sindir berbunga), buat x reti je..
  Kalau laa ana ada kuasa lebih, pancit tayar moto dorang ana buat.

  ReplyDelete

Assalamualaikum pengunjung. Terima kasih atas semua komen-komen anda. Komenlah apa sahaja asalkan tidak tercatat dosa di dalam buku amalan anda(mencarut berdosa tau !).Terima kasih komen yg membina. Terima kasih juga komen yg menjatuhkan. Orang-orang hebat menjadi hebat setelah banyak kali bangun dari banyak kali kejatuhan. Akhirnya ia bangun dan tak jatuh-jatuh lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

terima kasih dariku...

Tajuk-tajuk saya

Menyentuh Hati-Peristiwa Almarhum Ustaz Fadhil Noor

Syuhada Chechen. Mereka telah memilih Syahid.